woensdag 25 juli 2012

Motorvakantie Noorwegen juli 2012

Dag 1 17 juli 2012 Na een onrustige nacht (kriebels in de buik) staan we om 4.00 op. Even een bammetje eten,laatste spullen opladen en dan twijfelen we of we de regenpakken aan zullen doen. Het heeft de hele nacht flink geregend maar nu is het dan toch droog! We zijn optimistisch en besluiten om ze niet aan te doen en zwaaien nog ff naar de buurman die voor het raam staat te kijken naar ons vertrek. Maar als we 5 minuten onderweg zijn voelen we al regen en bij de benzinepomp besluiten we om het regenpak toch maar aan te trekken, en dat was een goed besluit want onderweg krijgen we flinke buien over ons heen
Om 7.15 hebben we onze eerste stop met een bakje thee lekker ;) Net na 8.00 staan we bij het laatste benzinetankstation in Nederland. Tot Utrecht veel regen gehad maar daarna werd het toch wat droger. Om 11.30 staan we in Sittensen en tanken we allebei en eten een lekker broodje. We houden de pakken aan want af en toe valt er nog een bui.
Om 15.30 zijn we al een heel eind op weg en strekken we ff de beentjes dat mag ook wel na bijna 900 km. We rijden nog door tot Horning een klein dorpje vlak voor Arhus en nemen daar een kamer, we vinden het welletjes, 's avonds lopen we even het dorpje in en scoren een lekkere pizza (die daar vers gebakken wordt) bij de plaatselijke pizzaboer en lopen nog een rondje waarna we vroeg ons bedje induiken. Morgen nog een 200 km voor de boeg voordat we in Hirtshals staan dus we kunnen het dan rustig aan doen. .
Dag 2 18 juli Wakker geworden met zon joepie! We hebben lekker geslapen allebei en kunnen na een heerlijk ontbijt er weer tegen. Om 8.30 vertrekken we, maar na een half uurtje wordt het ineens erg donker en rijden we zo een dikke regenbui in. Gelukkig kunnen we net van de snelweg af en bij een tankstation trekken we de pakken maar weer aan. Daarna geen regen meer gehad wel heel veel wind. Net voordat we bij de boot zijn tanken we onze motors nog even vol en eten nog een broodje bij het tankstation. Ik leg m'n helm bij de pomp, ga betalen en ondertussen zet Jan de motors op de parkeerplaats.Na een half uur willen we vertrekken maar heee... waar is m'n helm?? Ik loop naar de pomp maar daar ligt geen helm meer!! Oeps das schrikken.. ik loop de shop binnen en gelukkig zien we daar al snel achter de balie een helm liggen. pfffff nou kon ik me ook al niet voorstellen dat iemand je helm meeneemt maar ja je weet het maar nooit! Weer een lesje voor de volgende keer We staan om 11.00 bij de ferry van Colorline waar we vooraan op mogen stellen bij de andere motors, de boot komt net binnenvaren. We maken een praatje met een paar Noren die op de motor naar Frankrijk zijn geweest om naar de Tour de France te gaan kijken.
Om 11.45 mogen we de boot op en nadat Jan de motors goed heeft vastgezet gaan we lekker buiten op het dek zitten en genieten van de zon en het mooie uitzicht.
Om 12.45 gaan de trossen los en maken we een aantal foto's van de haven van Hirtshals
.
Onderweg zien we de supersnelle boot die in 2 uur naar Noorwegen vaart. .
Tegen 15.45 zien we de kust van Noorwegen verschijnen en om 16.15 rijden we van de boot af In Kristiansand kunnen we al snel even stoppen omdat de Garmin even van slag is,maar als ik hem even opnieuw opstart doet ie gelukkig wat ik wil ;) en rijden we de richting uit van onze eerste overnachting nl. camping Reiersfossen, nog 113 km voor de boeg.Om 17.50 staan we bij de campingbaas waar we willen inchecken. Helaas verteld hij ons dat we hier niet met Visa kunnen betalen en we hadden ook geen geld meer gepind op de boot. De eigenaar verteld ons dat we in een winkeltje even verderop kunnen pinnen, maar dat ze maar tot 18.00 open zijn. Wij dus als de gesmeerde bliksem naar die winkel, we zoeken snel nog wat te snacken voor de avond maar als we af willen rekenen en extra geld willen pinnen gaat dat helaas niet lukken, wat we ook proberen met verschillende visakaarten, Maestrokaarten we kunnen niet betalen en dus ook geen geld opnemen. Shit dit hebben wij weer ;( Een vrouw die achter ons staat begrijpt ons probleem en verteld dat er 20 km terug in Bygland een bank is waar we kunnen pinnen. Dus ja er zit niks anders op dan 20 km terug te rijden en dat doen we dan maar. De 20 blijken er 16 te zijn dus na 38 km viseversa staan we weer bij de campingeigenaar. We vertellen waarom het zolang duurde en hij matst ons door 100 NK van de prijs af te halen ;) We krijgen de sleutel van het hutje en gaan daar eerst maar eens een kant en klaar maaltijd opwarmen die ik gelukkig voor nood had meegenomen.Het hutje is erg basic en heeft geen stromend water en toilet, dus dat is voor ons ff wennen maar het komt allemaal goed.Het is een mooie locatie en we zien onze eerste waterval ;)
Om 22.00 duiken we ons bed in ik met hoofdpijn en Jan met de vraag of z'n motor kapot is, er lekt nl olie!! Dag 3 19 juli Om 5.00 wakker met nog steeds hoofdpijn dus eerst maar eens wat ingenomen,toch nog geslapen tot 8.00 uur. Opgeruimd en ingepakt en om 8.30 konden we ontbijten voor 75 NK p.p. Het was een heel eenvoudig ontbijt en helaas begon het ook weer te regenen. Dus ja regenpakken aan en rijden met die hap. We gaan richting Lysebotn waar we om 12.00 de ferry hebben geboekt voor een toeristische tocht over het Lysefjord. Een mooi ruig stuk voordat we bij de haarspelden komen,geen foto's van genomen vanwege de regen. Voordat we aan de eerste 11 haarspelden+tunnel met 180 graden bocht op het einde! kunnen beginnen is het ineens hardstikke druk op de weg, er hangen spandoeken en er lopen wel erg veel mensen op de weg! We besluiten om niet te stoppen voor een foto en dat is maar goed ook blijkt later. Er is nl een wedstrijd voor van die skiers met wieltjes en de weg wordt om 12.00 uur afgesloten voor verkeer. Wij zijn dan gelukkig al op de boot en krijgen veel uitleg van de kapitein over het fjord en wat er allemaal te zien is.
Het regenen is ondertussen overgegaan in wat licht gespetter dus we kunnen buiten zitten. We maken veel foto's want het het is erg mooi daar.
Bovenop die ronde steen (KjeragBolten) staat nog iemand, op deze foto bijna niet te zien helaas, dat was bovenaan de Lysebotn voordat we de haarspelden kregen.
We zien zelfs zeehonden, je moet wel goed kijken want ze hebben goede schutkleuren. op de onderste foto liggen er 5 op een rijtje van zwart naar witte kleuren.
Bijna aan het eind van het fjord zien we dan de Preikestolen, het stuk rots waar we de volgende dag willen gaan klimmen.Er vliegt ook net een helikopter overheen als we langsvaren.<
We varen nog onderdoor de brug en gaan dan in Forsand om 14.15 van de boot af. Het is nog 20 km totaan Solvik Camping waar we 2 nachtjes gaan slapen. De camping ligt mooi aan het water. Helaas is er niemand bij de receptie, we lopen wat rond en na een poosje komt er toch een man aanlopen die de deur opengooit en we kunnen inchecken en hoeven dus gelukkig niet tot 18.00 uur te wachten wat op de deur stond. We mogen in cabin 1 een mooie grote hut met douche en zelfs een grote tv waar we 's avonds de foto's alvast bekijken. We besluiten om niet meer te gaan rijden omdat we fit willen zijn voor morgen (de Klimtocht!!) We douchen lekker en genieten buiten een poosje van de zon, heerlijk met zo'n uitzicht toch!
.
De olielekkage is trouwens niet ernstig, Jan heeft voor de vakantie de olie ververst en er waarschijnlijk iets teveel olie ingedaan wat er nu dus uitgeslingerd wordt, dus we hoeven niet op zoek naar een BMW dealer Om 17.00 zijn we op zoek gegaan naar een winkel voor wat ontbijtspullen voor morgenochtend. Onderweg kwamen we bij een restaurant waar we heerlijk hebben gegeten. Jan kebab en ik een broodje hamburger met friet, dat smaakte goed en we konden lekker buiten zitten. Daarna nog een bak ijs gekocht, snel naar de camping terug gereden en daar lekker opgesmikkeld.Om 22.00 duiken we ons bed in, we zijn moe ;) Dag 4 20 juli We starten de dag met bewolking, staan om 6.30 op want we willen vroeg bij de Preikestolen zijn, anders is het veel te druk heb ik gelezen en loop je in file naar boven, dat willen we natuurlijk niet ;) Na een heerlijk eigengemaakt ontbijtje, pakken wat boterhammen en drinken in de rugzakken en rijden we samen op de BMW de 13 kilometer naar de Preikestolen. Om 8.45 uur hebben we de motor geparkeerd 'illegaal op de parkeerplaats van het nabij gelegen hotel' anders kost het 30 NK. Maar dat zagen we pas later. We stoppen de motorkleren in de koffers en nemen alleen het hoognodige mee, eten,drinken en het fototoestel.Het eerste klimmetje is gelijk al pittig en ondanks dat we vooraf thuis veel gelopen hebben voel ik het al gelijk in m´n kuiten trekken.
We klimmen en klauteren over grote rotsblokken en zijn ook blij dat er af en toe een vlakker stuk tussen zit, kunnen we weer ff bijkomen want het is echt wel een pittig klimmetje haha. Maar we zijn wel trots op onszelf dat we het gedaan hebben De uitzichten onderweg naar boven zijn prachtig en het wordt gelukkig helemaal droog.
Na 2 uur zijn we dan toch boven en we zijn daar niet alleen.
We gaan lekker zitten en eten onze boterhammen op, we hebben er honger van gekregen, dan gaan we maar eens foto´s maken, het uitzicht is fantastisch mooi en we durven zelfs over het randje te kijken, het is 600 meter steil naar beneden en er staan geen hekjes haha.
Het lijkt een klein bootje maar dat valt wel mee als we inzoomen hoor, is er wel één van een paar miljoen!
Na een uurtje gaan we weer op de terugweg, op deze foto sta ik even te wachten, het is echt een heel smal stukje dus beter maar ff wachten tot het veilig is, er is nl niet veel uitwijkruimte daar. Na 2 uur zijn we beneden, waarbij we onderweg echt mensen tegenkomen waar we van denken, waar beginnen jullie aan! Ze lopen nl op hele gladde platte schoentjes en sandalen, dit zijn dus echt geen schoenen waarmee je boven komt, erg onverantwoord en het staat ook op de borden aangegeven. Maar ja sommige mensen denken alles te kunnen! We staan om 14.00 uur weer bij ons huisje en gaan eerst maar eens lekker douchen. Daarna even lekker in de zon gezeten. Toen zijn we nog op de motor naar Sognesand gereden, wat een mooi stuk was dat weer,geen kip die je tegenkomt en een prachtig stuk natuur. We rijden totaan het Lysefjord en moeten dan dezelfde weg terug, er is nl geen andere, ik zit achterop bij Jan en kan mooi filmen. Dit komt op een video te staan die ik nog ga maken.
Om 18.30 zijn we terug in het huisje en warmen we een zakje kant en klaarvoer op,we hebben nog lekker ijs over en met wat fruit erbij is het toch weer lekker.Om 22.30 kruipen we lekker in bed. Dag 5 21 juli Om 7.00 worden we wakker met zon, het is hier erg vroeg licht en ook ´s avonds blijft het nog lang licht.
We ontbijten op het gemakje,waarbij ik het verslag nog even schrijf
maken het huisje aan kant en stappen om 8.30 uur op de motors.
Onderweg komt er al wat bewolking en begint het licht te spetteren. Na de tweede ferry over het Sandsfjord trekken we de regenpakken weer aan.
In een café`tje bij de haven zien we nog iets leuks hangen de nieuwe Noorse ondermode ;) We rijden een mooi stuk over de 520, vooral het stuk na Sauda is erg mooi en ondanks de regen genieten we ervan. Voor de Rolsdaltunnel zijn we even gestopt bij een restaurant om een sanitaire stop te plegen.
We eten buiten onze boterhammen op en zien een kudde schapen doodgemoedereerd over de weg kuieren, er wordt daar niet echt zachtjes gereden maar gelukkig schieten ze na een poosje onder de vangrails door, waar ze een stuk veiliger lopen. Op aanraden van José en Esmeralda gaan we niet door de tunnel maar rijden we bovenover en dat is echt een prachtig stuk natuur,wauw we zijn er stil van en zien ook de eerste serieuze sneeuw.
Na een stukje verder rijden komen we bij de Låtefossen een dubbele waterval kort langs de weg, het is er erg druk maar we vinden toch een plekje voor onze motors.
We staan er nog even te praten met een paar Belgen die vragen waar we naar toe gaan zij zijn al op de terugweg, wij moeten nog naar boven dus, ze vertellen ons dat er vorige week in de buurt van Stryn nog sneeuw gevallen is! Brrrr hopelijk gaan wij dat niet meer krijgen we moeten nl nog wel naar Stryn.
We rijden door tot Odda waar de zon tevoorschijn komt en waar we een zak met heerlijke kersen kopen die we op een bankje bij de haven lekker oppeuzelen.
Als we wat verder rijden zien we dat er langs de weg veel stalletjes staan waar je kersen kan kopen, en boven de kersenbomen hangen stukken zeil om ze te beschermen,een vruchtbare streek dus hier. We stappen weer op want we moeten nog een stukje verder. We rijden langs het Eidsfjord ook een mooi stuk, helaas was de camera vol en konden we het laatste stuk niet filmen, als we door een aantal tunnels met daarin haarspelden zijn gereden komen we bij onze volgende overnachtingsplek. Fossli Hotel bij de Voringsfossen een hele grote waterval die we helaas niet kunnen zien vanwege de vele bewolking die er hangt.Om 17.50 staan we bij het hotel,het is er heel apart, het ruikt er ook echt een beetje oud. Het staat er al sinds 1890 en ademt nog een heel oude sfeer uit, we zien overal oude spullen staan en hangen. We vinden het wel grappig en nemen er nogal wat foto's van.
De motors mogen binnen in de garage staan en dat is fijn want 's avonds regent het pijpestelen.
Na het diner waar Jan rendier heeft gegeten en ik lekker zalm wilden we nog graag gaan lopen maar dat stellen we maar uit tot morgenochtend, misschien is het dan beter. We zitten nog een poosje beneden en kunnen gratis gebruik maken van internet wat we dan ook doen om een beetje bij te blijven. Als we aan de man bij de receptie de weersverwachting vragen zegt hij regen en 9 graden dus dat beloofd niet veel soeps te worden ;( Om 23.00 kruipen we in bed, poeh ik heb zere kuiten van gister!!! Dag 6 22 juli Helaas als we wakker worden is het nog steeds zwaar bewolkt en kunnen we niet verder kijken dan een paar meter, jammer hoor! We gaan eerst maar eens ontbijten en dat is echt wel een luxe ontbijt deze keer.Gerookte zalm,verse eitjes,allerlei soorten haring,vleeswaren,kaas en lekker vers gebakken brood, jammie dat gaat er wel in en we doen dan ook goed ons best!
Na het ontbijt besluiten we om niet meer naar de waterval te lopen, dat heeft geen zin als er zo weinig zicht is. Regenpakken aan en we gaan vandaag richting Flåm
Nadat we een stukje gedaald zijn stoppen we toch nog even want we zien hier ietsje meer, dus ja toch maar even tussendoor de bomen nog een foto'tje maken.
We rijden naar Kinsarvik waar we een pontje moeten nemen, helaas moeten we daar 50 minuten wachten. Jan loopt nog even binnen bij een tankstation want zijn spiegel zit los. Hij vraagt in het engels om een tang maar dat begrijpen ze niet, als hij het woord baco zegt komt opa ineens met 2 baco's aanlopen en kan Jan het euvel weer oplossen. Het begint alweer licht te spetteren terwijl we staan te wachten. En als we op de boot staan wordt het steeds nog donkerder. Bij Utne moeten we van de boot af,we moesten trouwens de boot op en gelijk omdraaien, de boot vaart nl nog een stukje verder nadat wij eraf zijn. Het regent nu echt flink door terwijl we over de 550 richting de volgende ferry rijden.
Heel veel fruitteelt hier, als we bij Jondal aankomen kunnen we gelijk de ferry oprijden en direkt achter ons gaat de slagboom naar beneden dus dat treffen we.Net voor Voss rijden we nog een mooi stukje omhoog en zien daar een mooie waterval, dus dan die maar op de foto ik denk dat het de Skjervefossen is als ik op de kaart kijk.
We rijden in de stromende regen door tot Voss waar we tanken en een broodje scoren.We zien daar nog een opvallende auto staan. We rijden weer verder en komen langs de Stalheimsvegen een mooi weggetje met steile haarspelden had ik gelezen, maar we slaan hem toch maar over vanwege de vele regen,dat houden we maar tegoed voor een volgende keer. Voor Gundvangen rijden we langs berghellingen waar we overal watervallen naar beneden zien komen. Dan krijgen we 2 lange tunnels van 11,5 en 5 km en dan staan we ineens in Flåm.We checken in op de camping en krijgen de sleutel van onze kamer, het is een hostel en ziet er nog splintertjesnieuw uit.
We trekken de regenpakken eindelijk uit en kruipen lekker onder de warme douche, dit was echt een slechte dag qua weer. 's Avonds lopen we naar het station waar het echt heel erg toeristisch is, en we kopen daar wat souvenirs
(zien nog een bekende viking)en eten daar lekker frietjes met een hamburger en wat groente. Lekker daar knappen we weer van op. We besluiten om ook een ritje met de Flåmsbana mee te gaan.Het is een trein die steil de bergen in gaat met een hellingsgraad van 1:18.
Het is een rit van een uur en je kan dan bij het laatste station in Myrdal uitstappen en naar beneden lopen.
Maar omdat het nog steeds regent en we al laat zijn doen we dit niet, het is trouwens een wandeltocht van 4 uur dus dan zou het middernacht zijn voordat we terugzijn. We blijven lekker zitten en tuffen weer naar beneden, nu zitten we aan de andere kant zodat we weer heel ander uitzicht hebben. Onderweg mogen we nog even uitstappen
om de Kjosfossen op de foto te zetten. Om 22.00 uur zijn we terug beneden en lopen we naar het hostel terug en duiken we ons bed in, het is weer genoeg voor vandaag. Hopelijk morgen beter weer. .
Dag 7 23 juli Eindelijk eens geslapen tot wel 7.20 uur, haha dat is lang voor ons vroege vogels ;) Op het gemakje alles opgeruimd en om 9.00 uur stonden we bij het winkelcentrum in Flåm om een ontbijtje te scoren.
Lekkere broodjes gekocht,yoghurt en een bak grote frambozen. Lekker buiten op een bankje opgegeten. Het begon helaas alweer te spetteren dus ja weer die regenpakken aan! Toch besloten om de Aurlandsvegen te gaan rijden ipv de lange tunnel.
We komen veel motorrijders tegen het eerste stuk. We rijden het eerste stukje droog, maken een foto en rijden dan een stuk verder in dikke mist.
Het klimt flink omhoog daar en we doen het even rustig aan, even later klaart het toch ineens op en zien we al gaande weg zelfs nog de zon,
we hebben er geen spijt van dat we de tunnel niet genomen hebben, het was echt een heel mooi stuk rijden weer. In Laerdal stoppen we voor een bakje koffie met een warme wafel en praten we nog een poosje met een fransman die al 2 maanden in z'n eentje op z'n fiets onderweg is, hij zat echt om een praatje verlegen. Verder maar weer door de Fodnestunnel tot de volgende ferry die net voor onze neus wegvaart, gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de volgende, we praten nog een poosje met een hele vriendelijke Noor die vraagt waar we naar toe gaan. Hij raadt ons aan om een volgende keer zeker ook eens naar de Lofoten te gaan, het is daar echt heel mooi volgens hem.
We rijden tot het Fjaerlandsfjord waar we lekker kunnen picknicken en de regenpakken gaan weer achterop.
We rijden verder langs Skei en Byrkjelo,veel tunnels vandaag. Bij Olden zien we enorm groot cruiseschip liggen, we zouden hetzelfde schip nog 3 keer zien later die week. .
Ondertussen toch weer flink regen en we komen tegen 17.00 uur bij camping Strynsvatn waar we weer een hutje hebben.
We eten weer uit een zakje en kopen in de campingwinkel een bak heerlijke aardbeien wat we als toetje nemen, die zijn echt superlekker, je kan ze zo zonder suiker eten. ;)
's Avonds lopen we nog een rondje over de camping en laat Jan zien dat hij z'n werk toch wel een beetje mist We lopen verder en horen een waterval, lopen er naar toe en maken er maar weer een foto van, wat een geweld komt daar naar beneden zetten.
Ik heb nog een filmpje ervan, maar dat lukt me nu nog niet om die hierbij te zetten, misschien dat dit later nog erbij komt.
Bij sommige huizen hier kun je met een grasmaaier over het dak ;) We hebben op deze camping goeie wifi dus chatten lekker met het thuisfront en lezen wat op internet. We hopen morgen toch echt wat beter weer te hebben want dan hebben we de mooiste route voor de boeg. Dag 8 24 juli (we zijn alweer over de helft) Vroeg wakker en eruit want we hebben een drukke dag voor de boeg, een hele mooie route met mooie uitzichten een een bezoekje aan Cisca en Martin die een aantal jaren geleden naar Noorwegen zijn geemigreerd. We onbijten met knackebrod en verse aardbeien. Om even na 8.00 uur zitten we weer op de werkpaarden, ze doen het tot nu toe prima gelukkig.Na 20 km is het tijd om de tank te vullen met wat sap,dit gaat helaas niet van een leien dakje deze keer. Het is een onbemande pomp en nadat ik de Visacard in de pinpaal heb gestopt geeft hij aan dat we kunnen tanken bij pomp 4+5.... ja fijn maar die geven alleen diesel en dat lusten onze paardjes niet ;) Nog maar eens geprobeerd bij de andere pinpaal en jahoor nu kunnen we bij pomp 1+2 tanken.... maar hoe we ook aan de slang trekken en in de hendel knijpen er komt geen druppel uit, wat is dit nou weer?? Eens even goed kijken wat we verkeerd doen.... er zit een groene vierkante knop op de pomp zou die ergens voor dienen?? En ja hoor als ik op de knop druk komt er ineens benzine uit, wat een raar systeem, we hebben het nog nergens eerder gezien, maar heben dan toch eindelijk het benodigde sap te pakken haha. We rijden naar de rv 258 de Gamle Strynsfjelsvegen.
Wauw wat is het daar mooi zeg, we rijden langs een sneeuwmuur van zeker wel 3 meter hoog.
Het eerste stuk hebben we gewoon asfalt, maar al snel veranderd dat in een soort platgereden gravel/klei weg. En omdat het de vorige dag nog flink heeft geregend is het daar op sommige stukken nog behoorlijk glibberig, dus voorzichtig aan. Het is een prachtig stuk natuur en we komen er bijna niemand tegen. Verder op de 63 naar Geiranger, maar voordat we daar zijn gaan we de Dalsnibba op naar boven. Een gravel tolweg met haarspelden maar wel de moeite waard en het is er helemaal opgeklaard. Yes, we zien zelfs de zon tevoorschijn komen!!
Boven waait het ontzettend hard en het is er erg koud maar we nemen er snel een paar mooie foto's,
we kijken van 1500 meter hoogte op het Geirangerfjord en zien 2 cruiseschepen liggen.
Het kronkelweggetje wat je achter de boten ziet (helaas niet zo duidelijk als op de originele foto) rijden we even later naar boven, daar geen foto gemaakt want het was er erg druk, zelfs een limousine gezien die daar naar boven wou, is niet echt handig in zo'n haarspeldbocht!!
Even later zijn we wat gedaald en kun je de boten beter zien liggen. En als we er langs rijden zien we dat het dezelfde boot van gisteren is, de Caribean Princess uit Hamilton, er zitten zo'n 5000 mensen op zo'n schip, ze worden met kleine bootjes opgehaald en naar de wal gebracht en dan gaan ze vervolgens in bussen overal naar kijken. Ik ben blij dat wij alles lekker op de motor kunnen doen.
Vervolgens hebben we weer een ferry over het Norddalsfjord
Wat ziet zo'n fjord er gelijk een stuk mooier uit als de zon schijnt, we genieten er van. Verder maar weer naar het volgende mooie punt de Trolstigen waar we om 14.00 een poosje rondlopen,
het nieuwe uitkijkpunt (een soort roestige, maar zal wel stevig zijn ;) bak die uitsteekt) is nog maar pas klaar en het is er erg druk, we kijken alvast naar de mooie weg die we gaan rijden, strak asfalt hoor, helaas is het er veel te druk met bussen en campers, en die kunnen daar elkaar alleen passeren in een bocht, dus regelmatig moeten ze op elkaar wachten of toch echt een stukje achteruit, lijkt me niet fijn om hier buschauffeur te zijn en dan heb je ook nog van die maffe motorrijders die graag voorbij je bus willen ;) gelukkig geven sommige wel even aan dat we er voorbij mogen. 2 dagen later slapen we op een camping onderaan de Trolstigen en hadden we hem eigenlijk nog een keer willen rijden 's morgens vroeg om mooi te kunnen filmen, maar dat is er niet meer van gekomen. Nog een reden om nog eens terug te gaan ;)
Ik stuur Cisca alvast een sms'je dat we rond koffietijd bij hun kunnen zijn, dus we gaan op zoek naar een mooi geel huis wat we alleen van foto's kennen.
Na Andalsnes moeten we de 2e afslag hebben naar Vagastranda, we nemen volgens mij heel eigenwijs de 1e afslag en kijken goed in het rond of we iets bekends zien, dan zie ik ineens een bordje Fjordpoint staan en ja hoor we moeten steil omhoog over een gravelweggetje en staan dan bij Cisca+Martin voor de deur, Cisca komt er net aan rijden ze had ons voorbij de winkel zien rijden en was snel achter ons aan gekomen. We worden ontvangen met koffie en een lekker stuk chocoladetaart heerlijk ;)
We bewonderen de mooie locatie en het prachtige huis wat ze zelf hebben gebouwd, wat een droomplek hebben ze hier, geweldig gewoon! Cisca ik ga reclame voor je maken :) mensen zoek je een mooi vakantieappartement in Noorwegen ga dan naar www.fjordpoint.com je wordt er enorm hartelijk ontvangen en je hebt er een schitterend appartement met superuitzicht!!
Als we een tijdje hebben zitten kletsen vraagt Martin of we zin hebben om te blijven eten. Ze gaan bbq'en en 2 mensen extra kunnen er wel bij. Nou die kans laten we niet voorbij gaan, we vallen met onze neus in de boter. We krijgen heerlijke verse zalm en haring en ook op de bbq gaat lekker vis en vlees, we smullen ervan en het is erg gezellig met een heel gemengd gezelschap. Helaas moeten we toch afscheid nemen want we moeten nog een kleine 80 km naar Alesund waar onze volgende overnachting is. We worden door iedereen uitgezwaaid en stappen met een volle buik weer op de motors. Cisca+Martin het was GEWELDIG!
Tegen 22.00 uur staan we bij het Youth Hostel in Alesund, we worden hartelijk ontvangen en krijgen een stortvloed aan informatie over ons heen wat er allemaal te doen is van een vriendelijk receptioniste.We bedanken het vrouwtje vriendelijk en klimmen dan puffend 3 trappen op naar de bovenste verdieping waar we een ruime kamer hebben met een tweepersoons bed en nog 2 stapelbedden, dus we kunnen kiezen in welke van de 6 bedden we willen liggen, samen of apart, haha toch maar voor het tweepersoons gekozen ;)
We kunnen nog niet gelijk slapen, hier wordt het helemaal niet donker! en als we door ons dakraam kijken zien we dit. Kan iemand aub het lichtknopje uitdoen?? Dag 9 25 juli Vandaag staat als rustdag gepland (haha) we zijn natuurlijk gewoon weer vroeg wakker en kunnen vanaf 7.00 tot 9.00 ontbijten. Het onbijt is goed, het gezelschap wat minder, we zitten achter een stel druk kwetterende chinezen, pfffffff en dat op de vroege morgen!Om 9.30 besluiten we om eerst maar eens naar het centrum te lopen, we bekijken wat winkeltjes en besluiten dan om naar het Aquarium te gaan. Het is 3,8 km zien we op een bordje en we hebben alle tijd, dus we besluiten om de benenwagen maar te gebruiken. Onderweg nog lekker aardbeien gekocht en opgegeten en daar zien we het cruiseschip ook weer liggen in de haven, busladingen vol Chinezen en Amerikanen worden er weggebracht, hopelijk gaan ze niet allemaal naar het Aquarium ;) Om 12.00 zijn we dan bij het Atlanterhavspark zoals het officieel heet, we kopen een kaartje en mogen naar binnen. Eerst maar eens wat gegeten en gedronken want die 3,8 km was toch best zwaar, niet zo vlak als dat we dachten ;)
Om 13.00 is er een show in het grote bassin, een duiker gaat daar de vissen voeren, er zwemmen zalmen,koolvissen, een flinke zeewolf en een hele grote heilbot. Ze weten precies wanneer de duiker komt en eten de vis bijna uit z'n tas. Wel leuk om te zien,lastig om er mooie foto's te maken.
Na de voedershow lopen we nog wat rond en zien verschillende mooie vissen o.a Nemo en z'n vriendjes. Ook hangt er nog een mooie opgezette zeearend. Na een uurtje hebben we het wel gezien daar en lopen we de 3,8 km ook weer terug. We zien dat er een pendelbus rijdt,maar ach we laten ons niet kennen en stappen vrolijk door. Goed voor de conditie zullen we maar denken, van al dat zitten op die motors wordt je ook niet fit ;) We stoppen onderweg even voor een milkshake en een flesje drinken en verwonderen ons over de vele busladingen toeristen die je hier voorbij ziet komen. De Amerikanen pik je er zo tussenuit, of ze zijn enorm dik, of het zijn van die opgedirkte dames, over het algemeen veel bejaard volk ;) Toen we terug kwamen bij het hostel heb ik een paar wasjes gedraaid en gedroogd, was gratis dus ja dan doen we dat hè, we moeten natuurlijk wel op de kleintjes blijven letten haha. Noorwegen is nl. niet erg goedkoop, we betaalden een keer 50 NK voor een familiezak chips, we gingen eens omrekenen en dat bleek dus bijna 6 euro te zijn!!!!!! Hebben we maar niet in 1 keer opgegeten ;) Om 18.15 gaan we op aanraden van die vriendelijke receptioniste naar Egon een restaurant in de buurt. Nou ze had wel gelijk hoor, het eten is er erg lekker, het is er superdruk en gezellig. We willen eigenlijk de Aksla nog beklimmen voor een mooi uitzicht over Alesund, maar besluiten om dit uit te stellen tot morgenochtend. Cisca had verteld dat we er met de motor ook kunnen komen, dus die 418 traptreetjes slaan we nu maar even over,we hebben genoeg gelopen vandaag! Dag 10 26 juli
Voor 7.00 staan we naast ons bed en na een rustig ontbijt (zonder Chinezen deze keer) maar wel met oud brood bllll, vertrekken we om 8.30 uur uit Alesund. Eerst rijden we even naar boven voor een paar foto's.
Jan komt nog een inheems dier tegen ;)
Vandaag gaan we de Atlantische route rijden,
we rijden heerlijk binnendoor tot Vestnes en nemen daar de ferry naar Molde. We zien een gebouw wat de vorm heeft van een zeilboot en ook ligt er een groot nederlands cruiseschip uit Rotterdam.
De Atlantische route wordt vooral mooi genoemd vanwege de bruggen die de eilandjes met elkaar verbinden, ook zijn er een aantal tunnels waar we weer door moeten. Wij vinden deze route eerlijk gezegd wat tegenvallen maar dat komt misschien omdat we al zoveel moois gezien hebben de afgelopen dagen. Maar wel weer een aantal mooie foto's gemaakt.
We hebben redelijk weer vandaag,veel bewolking en af en toe wat gespetter en op het laatste stuk nog een beetje zon.
We rijden terug tot aan Andalsnes en slapen daar in een appartement achter de receptie. We zijn er rond 16.15 en Jan neemt even de tijd om de motors te wassen, die zien er niet uit na al die regen en dat is een doorn in z'n ogen ;) 's Avonds lopen we richting Andalsnes om wat eten te zoeken, we kunnen niet echt iets vinden en lopen een beetje te vitten op elkaar ;) We duiken dan maar een supermarkt binnen en besluiten om 2 diepvries magnetron maaltijden mee te nemen, we hebben nl een magnetron (dachten we) in het appartement, ook nemen we een bak ijs mee want we hebben een koelkast met vriesvak (dachten we). Als we terug zijn bij het appartement zien we dat het geen magnetron is maar een oven ;( en de koelkast heeft dus geen vriesvak ;( Ik besluit om even naar de receptie te lopen waar ook een keukentje was (waar het ondertussen heerlijk naar frietjes ruikt) Ik vraag of het meisje misschien even onze maaltijden op wil warmen, en dat wil ze wel, na 10 minuten geeft ze de bakjes terug maar als we willen gaan eten is het binnenste deel nog bevroren ;( Bah! Ik stel voor om het eten dan maar weg te gooien en in de receptie te gaan eten, maar Jan wil niet en zet de oven aan om de boel daar dan nog maar een beetje in op te warmen. Nou jullie snappen het misschien wel, deze maaltijd is geen succes, gelukkig is het ijs nog net niet helemaal gesmolten voordat we het opeten. Haha achteraf kunnen we er wel om lachen maar op dat moment was het even wat minder,je hebt honger , bent moe en wil lekker warm eten!!! Wat zijn we verwend hè! We bekijken nog wat foto's op de tv, maken de filmcamera leeg en duiken ons bed in. Dag 11 27 juli Saai hoor maar we zijn weer vroeg wakker en vertrekken om 8.15 uur, we hebben een route van 300 km voor de boeg. Het eerste stuk schiet lekker op na 88 km doorsjeesen gaan we bij Lesja van de doorgaande weg af. Ik had gezien op de kaart dat daar een klein weggetje lag binnendoor naar Vågåmo. We rijden een stukje en staan dan ineens voor een slagboom, tolweg dus! We betalen 50 NK en schieten allebei snel onder de slagboom door. Het is een onverharde weg en het is echt weer een prachtig stuk natuur, er rijden weinig tot geen auto's en we komen welgeteld 1 motor tegen.Het gebied doet ons een beetje aan Schotland denken.
We stoppen in Vågåmo voor een bakje koffie met een lekker stukje taart en zitten er lekker in de zon.
Verder maar weer en bij Lom is onze volgende stop, er staat daar een staafkerk en die willen we even op de foto zetten, het is er zowaar warm en we doen onze jassen uit , lopen een rondje rond de kerk en lopen dan nog even een stukje verder om wat foto's te maken. We stappen weer op en gaan op weg naar de Juvashytte, wauw dit is echt een bijzonder mooi stuk Noorwegen naar de hoogste berg van Noorwegen de Galdhoppigen. Op een gegeven moment staan we weer voor een slagboom, er komen net 2 auto's naar beneden en omdat de slagboom omhoog gaat glippen wij er snel langs, haha we rijden nu dus illegaal naar boven.
Ik ben blij dat ik m'n onderjasje weer heb aangedaan, het is hier niet warm, dat kan ook niet want als we boven komen is er gewoon een skipiste. Je kan hier dus 's zomers op de ski's staan. We stoppen om een paar mooie foto's te maken
We maken ook nog even kennis met een boze Noorman. Het laatste stuk was eigenlijk afgesloten er stond een Shovel half over de weg met een bordje erbij. Maar aangezien wij geen Noors kunnen ;) dachten we rijden gewoon rustig een stukje verder en keren dan straks om. Jan wil graag foto's maken van de sneeuw en hij staat bijna met z'n voorwiel in de sneeuw als die man aankomt stuiven en duidelijk maakt (op z'n Noors) dat we daar niet gewenst zijn. Poeh poeh wat een druktemaker, er is geen mens (behalve hij dan) of machine te bekennen die aan het werk is, dus wat doen we verkeerd. Ik draai maar snel om en Jan neemt toch snel nog even wat foto's. We eten even een paar crackers en rijden dan weer op het gemakje naar beneden. Verder richting de Jotunheimen, ook weer een prachtig stuk natuur, heel grillig en veel sneeuw, we hebben daar geen foto's gemaakt. We rijden naar Gaupne waar we op Sandvik Camping een erg luxe hut hebben.
We ontmoeten er José en Esmeralda die ondertussen ook in Noorwegen zijn en daar ook een hut hebben geboekt. We zijn er mooi op tijd voor een bakje koffie, het mooie weer is op voor vandaag het begint net te spetteren als we aan de koffie zitten.
we gaan even lekker douchen waarna we gezamelijk in het restaurant een hapje gaan eten. 's Avonds regent het weer pijpestelen, maar ja we zitten lekker droog en bekijken samen de foto's die we al gemaakt hebben en kletsen gezellig bij. Dag 12 28 juli We hebben goed geslapen en het is zowaar ook weer droog geworden,nadat we een ontbijtje mochten nuttigen bij José en Esmeralda besluiten we om gezamelijk naar de gletsjer Nigardsbreen te rijden.
Een lekker weggetje ernaar toe met mooi bochten, we knallen er lekker door, nemen wat foto's bij de gletsjer die al aardig geslonken is in de loop van de jaren!
en nemen om 11.15 afscheid van elkaar, onze vakantie zit er bijna op, hun hebben nog een weekje voor de boeg. Leuk dat we elkaar onderweg getroffen hebben ;) Wij rijden een stukje terug totaan Turtago en rijden dan naar boven de Tindevegen op, het wordt misschien saai voor jullie als lezer maar weer al zo'n mooi stuk natuur wat we zien. Wel weer een tolweg en deze keer kunnen we er niet stiekum tussendoor glippen, er zit serieus een man bij de slagboom die ons komt helpen met de betaling haha, wat heeft die man een luizebaantje zeg, ik denk dat we misschien 5 auto's zijn tegengekomen, dus dat was wel topdrukte voor hem ;) Het laatste stukje naar beneden is voor mij wat lastig, korte steile haarspelden naar beneden, niet mijn favoriet en zeker niet als ik dan ook nog een auto in de bocht tegenkom, maar ik kom er weer zonder kleerscheuren vanaf ;) Onderaan maar ff stoppen om een broodje te eten. We rijden over de Sognefjelsvegen een mooie weg en we kunnen lekker doorknallen, de rest doet het ook en politie hebben we nog niet gezien gelukkig. Het schijnt dat de boetes niet mals zijn hier, en het is een weg waar je maar 80 mag ;) we rijden ietjes harder ;) De laatste 35 km moeten we toch helaas de regenpakken weer tevoorschijn halen,
we staan om 15.30 in Ron (een klein gehuchtje voor Fagernes) bij Furulund Pensjonat een pension wat door nederlanders wordt gerund. We moeten nog even wachten voordat we op de kamer kunnen, ze is nog aan het schoonmaken. Maar om 16.00 is alles klaar en kunnen we lekker warm douchen.
Om 19.00 uur staat er heerlijk eten voor ons neus,een heerlijke garnalen/zalm salade met grapfruit, lasagna met spinazie en als toetje krijgen we ijs met witte chocolademouse en aardbeien+frambozen, het is echt de lekkerste maaltijd (na de bbq) die we gegeten hebben in Noorwegen. Dag 13 29 juli Helaas onze laatste dag in Noorwegen, we moeten vandaag naar Oslo waar we om 12.00 uur bij de boot moeten staan. We hebben lekker geslapen en na een goed ontbijt vertrekken we om 8.30 uur richting Oslo. Het is droog en de we hebben zelfs de zonnebril nodig! We hebben nog 200 km voor de boeg, het is nog een leuk stukje rijden, lekker bochtig en het schiet lekker op.
Om 10.45 gestopt voor een bakje koffie en daar zien we de eerste politieauto, de 2 vrouwlijke agentes hebben ook trek in een broodje.
We stappen weer op en staan om precies 12.00 uur in de rij bij Colorline we kunnen gelijk inchecken.
Het duurt niet lang voordat we de boot opmogen en als de motors netjes vaststaan lopen we naar boven. We hebben alles wat we nodig hebben in 1 tas gestopt, de jassen als bescherming gebruikt op de buddy's. De helmen ook vastgesjord zodat we weinig te zeulen hebben.
We hebben een mooie hut.
we kijken onze ogen uit, wat een luxe boot zeg.
zelfs een complete winkelstraat is aanwezig! We lopen wat rond en proberen de bedden alvast even uit, we hebben lekker airco dus dat zal wel lukken vannacht. Om 17.30 uur kunnen we naar het buffet, er is werkelijk vanalles en we doen goed ons best om onze buiken vol te doen. We kijken 's avonds nog wat in de winkeltjes en bij een soort musicalshow maar om 22.00 vinden we het welletjes en duiken we de kooi in. Dag 14 30 juli
Na 20 uur varen komen we aan in Kiel, Jan heeft slecht geslapen en zegt dat hij de volgende keer liever een dag langer rijdt dan nog eens zo lang op een boot te zitten. Ik heb gelukkig geen last van zeeziekte gehad en eigenlijk best redelijk geslapen. We kunnen nog flink ontbijten voordat we aanmeren en dat doen we dan ook maar. Voordat we van de boot afkunnen rijden moeten we nog een half uur wachten helaas, eerst alle auto's die voor ons staan, maar om 10.30 mogen we dan toch van boord, we rijden een klein stukje verkeerd maar mijden waarschijnlijk zo net alle drukte dus das niet erg. We hebben nog 670 km te gaan dus we willen het gas erop. Het schiet lekker op en alhoewel we nog aardig wat regenbuien hebben staan we om 19.00 thuis voor de deur. Het was een schitterende vakantie en we willen zeker nog een keer terug. Hopelijk heb ik jullie een beetje mee kunnen laten genieten van onze mooie reis door Noorwegen.

3 opmerkingen:

 1. waauw... een reis om van te dromen... ooit als ik hier voor klaar ben kom ik bij je aankloppen voor wat tips en tricks als dat even mag. Waauw... dan lijken mijn uitstapjes zo mini..

  SaP
  http://sapvertelsels.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb met veel plezier jullie verslag gelezen. Hoe ik aan dit blog kom weet ik niet meer maar ga jullie ook volgen op jullie komende reis 2013, ben zelf ook motorrijder en maak ook buitenlandse trips, USA, Baltische staten en vorig jaar Portugal maar ben nog nooit zo ver gekomen om het bij te houden in een Blog maar wie weet...... en elk geval al veel voorpret gewenst met jullie komende reis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Noorwegen , de plaats die bekend staat om de taaie ongerepte natuur , diepe fjorden , de blauwe meren en de hoge besneeuwde toppen . Noorse fjorden door National Geographic Traveler terecht vergolden een paar keer als een van de beste gelegenheid bestemmingen op de planeet. Een basis -station , die snel gevraagd ontevredenheid in België is onberispelijk plezier in Noorwegen en gelegenheid gevoel. Achter elke hoek iets nieuws verbergt , autovakantie Noorwegen, de weg neemt u mee langs een verrukkelijke andere scène van bergen en meren .

  BeantwoordenVerwijderen